Aikaisempia tapahtumia

KESÄPÄIVÄT 18. - 20.8.2017 ”Siunaa ajatukset, sanat ja kätten työt”


Terveydenhuoltoväen kesäpäivät pidettiin SLS:n kurssikeskuksessa Päiväkummussa, Oriveden Eräslahdella. Mukana oli noin 40 osallistujaa eri puolilta Suomea, monta ensikertalaistakin.

”Siunaa ajatukset, sanat ja kätten työt”

Päivien otsikkona oli Martti Lutherin rukous, koska vietämme reformaation 500. juhlavuotta. Jokapäiväinen pieni rukous, ristinmerkkeineen, tuli elävämmäksi, kun se oli luentojen ja muun ohjelman perustana. Itse asiassa päivien lopulla rukous olikin jo laajentunut: ”Siunaa ajatukset, sanat, tunteet, kätten työt – ja jalkojen askelet.” Tämän pienen rukouksen voi mielessään lausua potilashuoneeseenkin astuessaan, pyytää Kolmiyhteisen Jumalan apua ja läsnäoloa ja viisautta päivän työhön ja ihmisten kohtaamisiin.

Kotoisuus, kosketus ja turva

Kesäpäivien aiheena oli kokonaisvaltainen ihminen ja kosketus hoitotyössä - kotoisa, kohtelias ja läheinen läsnäolo hoitotyössä. Taustalla on äiti Juliana Norwichilaisen käsitys Jumlasta kotoisena, kohteliaana ja läheisenä. Sairaalapastori Carina Lievendahlin luennon otsikkona oli sairaalasielunhoidon tunnuslause ”Käsieni ihoon minä olen sinut piirtänyt” (Jes.49:16a) – Jumalan viipyilevä ja kotoisa läsnäolo hoitotyössä. Viesti-lehteen 4/2017 on tulossa kirjoitus luennon pohjalta (ilmestyy joulukuussa/2017). Lea Kumpulaisen alustus ”Kosketuksen merkitys terveydelle” perustui Taina Kinnusen kirjaan, Vahvat yksin heikot sylityksin – otteita suomalaisesta kosketuskulttuurista (Kirjapaja 2013 Helsinki). Keskusteluosuudessa Raija Wallius-Smuloviz piti kommenttipuheenvuoron. Raija oli myös valmistanut yllätyslahjat kaikille osallistujille – käsirasva kauniissa paketissa, jossa oli kullekin oma käsiaiheinen raamatunlause. Jenni Iso-Pietilän osuudessa ”Sinun luonasi olen turvassa” pohdittiin hoitajan omaa turvallista läsnäoloa ja sen heijastumista potilaaseen. Aiheeseen keskityttiin maalaamisen avulla. Yhteinen jakaminen ja töiden katselu ja kuulostelu toistemme kanssa oli hyvin hedelmällistä. Sirpa Veikkolainen ohjasi aamurukouksen, kehon rukouksen, ruumiin rukouksen ”Sinun puoleesi kurottuu käteni”.

Yhteislaulua ja runoja

Kesäpäivillä yhteislaulu on aina ollut arvossaan. Tänä vuonna juhlittiin erityisesti 100-vuotiasta kotimaatamme. Reijo Pajamo innoitti musiikillisen perjantai-illan. Hän on musiikin emeritusprofessori ja osallistunut myös virsikirjan uudistustoimituskuntaan, joten hänellä oli hyvin paljon mielenkiintoista kerrottavaa maakuntalauluista, kansanlauluista ja virsistä, joita lauloimme. Lauantaina saunottelun jälkeen oli nuotiolaulujen vuoro. Sunnuntai messussa Riihikirkossa virsiä säesti Maija-Liisa Peltoniemi, Riihikirkkohymni puolestaan on vaikuttavimmillaan pelkästään laulettuna. Kesäpäivien päätös huipentui espoolaisen Karakappelin runomatineaan. Soili Hakama soitti kauniisti kumisevia kulhoja ja lauloi hiljaisia rukouslauluja, Lahjamarjatta Korhosen luotsaama runoryhmä esitti toivon ja rohkaisun ajatuksia. Runoesityksen teemana oli runoilija Mirkka Rekolan lause ”Päästäkää irti parantavat epidemiat!”.

Venezuelaa muistettiin

Päiväkummun kurssisihteeri Soili Itkonen kertoi SLS:n Venezuelan Valencian seurakunnan työstä. Venezuela on ollut uutisissa viime aikoina hyvin paljon esillä ja siksi on entistäkin tärkeämpää tukea kummikohdettamme. San Blasin esikoulutyö ja poikakoti Casa Hogar ovat erityisesti niin taloudellisen tuen kuin esirukousten kohteena. Kesäpäivien arpajaistuotto osoitettiin Venezuelan työn tukemiseen. Kesäpäivistä uutisia voi lukea Viesti 3/2017-lehdestä, joka ilmestyi syyskuussa.

teksti
Riitta Sointu 2017

kuvat (alla)
Tanja Vuorenmaa-Malabadan – SLS:n Päiväkummun kurssikeskus sijaitsee Orivedellä
Eräslahden rannalla


Marraskuu 2013

NCFI:n opiskelijakonferenssi

We are happy to invite you and your students to the 6th Bi-annual International Student conference which this year will be in Lisbon.

The theme is SPIRITUALITY IN HEALTH CARE: From education to transformation.

The site of the conference is at


Lokakuu 2013

Suomen Sairaanhoitajain Kristillinen Seura ry:n syyskokous

pidetään 16.11.2013 klo 13 alkaen seuran toimistolla, Mannerheimintie 104 B52, 5.krs. (ovisummeri alhaalla)

Esityslista ja muu materiaali jaetaan kokouksessa. Sääntömääräiset asiat. Kahvitarjoilu alkaa klo 12.30.

Tervetuloa!


Säilyykö välittämisen kulttuuri? -seminaarisarjan 5. osa: Oivallanko ilon voimana työssäni?

Tampereella tiistaina 29.10. klo 9.00-15.30

Säilyykö välittämisen kulttuuri 2013 seminaariohjelma (pdf)


Hiljaisuuden retriitti 11.-13.10.2013

Enonkosken luostariyhteisössä. Lisätiedot Lahjamarjatta Korhonen lahjamarjattakorhonen(at)wippies.com


Hiljaisuuden retriitti 4.-6.10.2013

"Keiden kanssa, mihin suuntaan, polku tänään avautuu? Millä tavoin Isän tahto meissä tänään tapahtuu?" (Virsi 525:3)

Paikka: Heinäkallion leirikoti, Heinäkalliontie 23, 36520 Kangasala. Järjestäjät: Suomen Sairaanhoitajain Kristillinen Seura SSKS ry. ja Heinäkallion Ystävät ry. Ohjaajat: Pirkko Alamännistö, Marketta Hannus ja Riitta Sointu

Täysihoito 100 euroa maksetaan käteisellä paikan päällä. Omat liinavaatteet.

Ilmoittautuminen ja tiedustelut 24.9. mennessä: Riitta Sointu p. 040 833 6139, Marketta Hannus p. 040 753 8166, Pirkko Alamännistö p. 040 750 0241.

Tarkempaa tietoa lähetetään noin viikkoa ennen retriittiä kirjeessä.

Elokuu 2013

SSKS:n Kesäpäivät

kesapaivaohjelma2013.jpg

Maaliskuu 2013

SKKS ry sairaanhoitajapäivillä maaliskuussa 2013

Sairaanhoitajaliiton sairaanhoitajapäivillä Helsingin messukeskuksessa 14.-15.3.2013 SSKS ry:lla on jälleen oma esittelypöytä.

Perjantaiaamuna SSKS ry järjestää aamunavauksen, jonka toteuttavat Jakarandan muusikot.


Maaliskuu 2013

Seminaari Kangasalla:”ELÄMÄN SAAN LAHJAKSI.."


Tammikuu 2013

Diakin Kristilliset Arvot ja Toivo Hoitotyössä -seminaari 30.1.

Tervetuloa 30.1.2013 järjestettävään kansainväliseen seminaariin Kristilliset arvot ja toivo hoitotyössä. Seminaari on osa korkeakoulujen arviointineuvoston rahoittamaa kansainvälistä bench marking hanketta, jossa kumppaneina ovat Diak ja Diakonhjemmet (DUC) Norjasta. Seminaari on osallistujille maksuton. Ilmoittautumiset 16.1.2013 mennessä

Lisätietoja: Merja Ylönen, puhelin 0500 523702, Ikali Karvinen, puhelin 040 5098050


Tammikuu 2013

Esitelmä Anna-Maija Raittilan ajattelusta

Ti 15.1. klo 18 pastori, TL Päivi Linnoinen esitelmöi SSKS ry:n Espoon alaosaston jäsenillassa Karakappelissa (Karakalliontie 12, 02620 Espoo) kirjailijateologi Anna-Maija Raittilan ajattelusta. Tilaisuuden teemana on Kaipaus ja rukous Anna-Maija Raittilan teologiassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lue lisää täältä.


Lokakuu 2011

Hiljaisuuden retriitti Heinäkalliolla

Hiljaisuuden retriitti "Ilo elää" Kangasalan Heinäkalliolla 7. - 9.10.2011. Ohjaajina Pirkko Alamännistö, Marketta Hannus ja Riitta Sointu. SSKS ry ja Heinäkallion Ystävät ry.


13.10 klo 14-16.15. Hengellisyys hoitotyössä -luento TtT Aune Flinck. KYAMK/Sosiaali- ja terveysala,Sairaalankuja 6, Sairaalamäki (Kuusankoski) Kouvolan alaosasto yhdessä sairaalasielunhoitotyön kanssa.


Elokuu 2011

Huom! Ohjelmassa muutoksia: Lauantaina 13.8 n. klo 11.10-11.30 Leena Mäkäräinen kertoo hoitotyöstä Ballanan klinikalla klo 12.30-14.30 Aune Flinck 'Hengellinen hoitotyö' klo 15.00-1700 Heli Koivumaa-Honkanen ja Risto Honkanen 'Toivon askelia kärsimyksen tiellä' Pahoittelemme muutoksista mahdollisesti aiheutuvia hankaluuksia!


Toukokuu 2011

Kirkkopäivät Lahdessa

SSKS ry oli mukana Kirkkopäivien kirkkotorilla 13.-14.5.2011 yhtenä näytteilleasettajana. Vastuujärjestäjänä oli erityisesti Lahden alaosasto. Tori oli oikein onnistunut, kiitos kaikille toteuttajille! Raamatunlauselappuja jaettiin kuin myös tietoa SSKS ry:stä. Elina Huttusen tekemät kauniit kangassydämet olivat haluttuja matkamuistoja toriväelle.


Huhtikuu 2011

SSKS ry:n kevätkokous

Suomen Sairaanhoitajain Kristillinen Seura ry:n kevätkokous pidettiin lauantaina 9.4.2011 SSKS ry:n toimistolla. Ennen kokousta eläkkeellä oleva Suomen Lähetysseuran Pakistanin lähetti, pastori Maija-Leena Pajari kertoi Tankin sairaalan tilanteesta ja paikallisesta terveydenhuollon koulutuksesta Pakistanissa.


Maaliskuu 2011

Sairaanhoitajapäivät

Suomen Sairaanhoitajaliiton Sairaanhoitajapäivät pidettiin 17-18.3.2011 Helsingin Messukeskuksessa. Näyttelyosastolla oli SSKS ry:n esittelypöytä, ja perjantaina 18.3.2011 SSKS ry järjesti aamuhartauden aiheena vuoden teema "Ilo elää". Hartauden toimittivat Arno ja Kaija Toivanen Iisalmesta. Yli 60 henkilöä kävi kuulemassa tätä aamuhartautta. Kaikkiaan SSKS ry:n pöydän äärellä kävi yli 200 henkilöä! Kävijöille kerrottiin SSKS ry:n toiminnasta ja he saivat mukaansa Viesti-lehden ja mannalapun.Oli ilo olla mukana!


Lokakuu 2010

Säilyykö välittämisen kulttuuri? -seminaari

SSKS ry:n Tampereen alaosaston perinteisessä lokakuisessa seminaarissa 26.10.2010 käsiteltiin toistamiseen aihetta "Säilyykö välittämisen kulttuuri?".

Viime vuosien tapaan seminaari järjestettiin yhteistyössä Sairaanhoitajaliiton alueyhdistyksen Pohjois-Hämeen sairaanhoitajat ry:n kanssa. Sopimusvuoren Pirkonhovi aivan Tampereen keskustassa on osoittautunut oivalliseksi seminaaritilaksi. Koulutuspäivä kokosi 45 osallistujaa.

Luennoijina olivat Aili Huhtinen (KT, THM, työnohjaaja, psykoterapeutti), Arja-Liisa Heikkilä (vastaava osastonhoitaja, Koukkuniemen vanhainkodin vs. pitkäaikaishoidon päällikkö, alueyhdistyksen vpj.) ja Satu Tuominen (diakonissa-sairaanhoitaja, SSKS ry:n Tampereen alaosaston sihteeri).

Päivän sanoman voisi kiteyttää vaikkapa näin: Välittämisen kulttuuri säilyy, kun me hoitotyöntekijät ammennamme omasta mielenmaisemastamme rakkaudellista toimintaa.


Elokuu 2010

Terveydenhuoltoväen kesäpäivät

Pidettiin Pappilanniemen kurssikeskuksessa Sääksmäellä 14.-15.8.2010

Vanajaveden kauniissa maisemissa...

...tulimme yhteen kietoon!

Tapahtuman ohjelma.


Touko - kesäkuu 2010

NCFI:n Euroopan konferenssi Romaniassa: Caring Across Boundaries

Suomalaiset sairaanhoitajat keräsivät rahaa mahdollistaakseen romanialaisten sairaanhoitajien osallistumisen konferenssiin.

Romanialaisten kiitoskirje avustuksen lahjoittajille. Konferenssin esite löytyy täältä.

Kuvissa konferenssin osanottajia ja romanialaisia osallistujia kansallispuvuissaan.

romania_pieni_1.jpg
romania_pieni_2.jpg

Huhtikuu 2010

Terveydenhuoltoalan kevätseminaari: Rakasta lähimmäistäsi - työssä ja kotona

kevatseminaarin_osanottajia.jpg

Terveydenhuoltoalan kristillinen kevätseminaari pidettiin Jyväskylän Kristillisellä Opistolla 16.-18.4.2010. SSKS ry järjesti seminaarin yhteistyössä Kristillisen Hammaslääkäriseuran (KHLS) ja Suomen Kristillisen Lääkäriseuran (SKLS) kanssa. Osallistujia oli n. 90. Mukana oli myös lapsiperheitä, sillä lastenhoitojärjestelyt kuuluvat SKLS:n perinteisiin.

Luennot käsittelivät aihetta monipuolisesti. Työterveyslääkäri Anita Pienimäki painotti ihmisen kuuntelemista ja potilaan omaa kertomusta. Sairaalapastori Heikki Lepoaho pohti erilaisen lähimmäisen haasteita ja opetuksia Raamatun kertomuksien avulla. Evankelista Kari Valkonen kyseli, onko elämässämme tilaa olemiselle; hän kuvasi evankeliumin olemusta lahjana, joka ei vaadi, vaan kutsuu lepoon ja olemiseen. Oman selviytymistarinansa työuupumuksen kanssa kamppailusta kertoi varatuomari Pirkko Alaranta hyvin koskettavasti. Lähimmäisyyttä perheessä tarkastelivat hoitotieteen tutkija Aune Flinck ja perheneuvoja Pekka Puukko.

Kanavatyöskentelyssä syvennyttiin pohtimaan lähimmäisenä olemisen kysymyksiä arkielämässä. Iltaohjelmissa nautittiin runoista ja musiikista.

Tapahtuman esite.


Maaliskuu 2010

sairaanhoitajapaivilla.jpg

SKKS sairaanhoitajapäivillä

Sairaanhoitajaliiton sairaahoitajapäivillä Helsingin messukeskuksessa 11.-12.3.2010 SSKS ry:lla oli oma esittelypöytä, jonka äärellä monet kiinnostuneet sairaanhoitajat pysähtyivät. Päivillä jaetut Viesti-lehdet ja mannalaput olivat mieluista mukaan annettavaa ja otettavaa.

Perjantaiaamuna saimme yhdessä kokoontua viettämään lämminhenkistä ja herkkää aamuhetkeä kirjailija, teologianopiskelija Katja-Maaria Kaskisen johdolla. Hän oli ottanut hartauden aiheeksi SSKS:n vuositeeman "Kaikki voittava rakkaus". Yhdessä lauloimme myös kyseisen virren, ja Katja-Maaria luki omia runojaan.


Lokakuu 2009

Yhteistyöseminaari: Säilyykö välittämisen kulttuuri?

SSKS ry:n ja Pohjois-Hämeen yhteistyössä järjestämän seminaarin tarkoituksena oli saada tietoa ja ymmärrystä hoitamisen ytimestä niin, että välittämisen kulttuuri vahvistuisi hoitotyössä, työyhteisöissämme ja omassa elämässämme.

Aihetta oli Tampereelle Pirkonhoviin kokoontunut kyselemään 72 hoitotyöntekijää. Seminaariin oli tulijoita enemmän kuin tiloihin voitiin ottaa. Tunnelma oli kotoisa ja luentoja kuunneltiin hiiskahtamatta; aiheet olivat erittäin ajankohtaisia ja lähelle tulevia. Oli ilo todeta, että mukana oli osallistujia myös aktiivisen jäsenkunnan ulkopuolelta. Päivä oli tiivis, hoitajien ripeällä organisoinnilla kaikki ruokittiin ja sitten taas istuttiin luennolle.

kolme_luennoitsijaa.jpg

Päivän pääpuhuja professori Katie Eriksson (kuvassa keskellä) piti syviä ajatuksia herättävän luennon karitatiivisesta hoitamisesta, hoitamisen eetoksesta, ja kyseli, onko nykypäivän organisaatioissa tälle tilaa. Kouluttaja Harri Kankare korosti "intohimoisessa" esityksessään lähimmäisen rakkauden merkitystä niin hoitamisessa kuin työyhteisössäkin. THM Varpu Uotila näytti kuvia työstään Egyptissä ja pohti kuvien kautta muun muassa monikulttuurisuuden käsitettä.

Seminaarin ohjelma.


Huhtikuu 2009

Norjan konferenssi hengellisestä hoidosta hoitotyössä

Norjan NCFI (KFSS) järjesti yhteistyössä Bergenin Haraldsplassin Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa kansainvälisen konferenssin, joka käsitteli hengellisyyttä ja hengellistä hoitoa hoitotyössä, 4th International Student Conference on Spiritual Care. Mukana oli 80 osallistujaa, joista parisenkymmentä oli opiskelijoita mm. Norjasta, Englannista, USA:sta, Hollannista ja Romaniasta. Konferenssin järjestelyistä vastasi Haraldsplassin apulaisprofessori Tove Giske, joka on NCFI:n varapuheenjohtaja ja NCFI:n Euroopan komitean jäsen.

Luentoja pitivät niin sairaanhoidon opiskelijat, kokeneet asiantuntijasairaanhoitajat kuin hoitotieteen tutkijat. Norjan puolustusvoimien teologi puhui rohkeudesta. Valinnaisia pienryhmiä oli useita. Läheisiin sairaaloihin tehtiin tutustumiskäynnit ja Haraldsplassin sisarkoti ja sen kaunis kappeli tarjosivat ruokailuhetkiin ja aamurukouksiin kauniit puitteet. Vierailut Lepramuseoon ja Bergenin kaupunkilähetyksen monitoimikahvilaan olivat mielenkiintoisia. Seitsemän vuoren ympäröimä Bergen oli kevään kukoistuksessaan, joten viimeisen illan grilliretki vuoren huipulla oli oikea kohokohta.

Pohjois-Hämeen sairaanhoitajille kiitos 530 euroa apurahasta, jonka turvin Riitta Sointu pääsi osallistumaan konferenssiin.

Lisää konferenssista englanniksi ja norjaksi.

Seuraava vastaavanlainen konferenssi järjestetään Hollannissa vuonna 2011.


2008

Yhteistyöseminaari: "Te olette maan suola"

Alkuvuodesta 2008 pidetyssä "Te olette maan suola" -yhteistyöseminaarissa johtava sairaalapastori Tapio Ikola puhui aiheesta Sairaalasielunhoidon asema ja tehtävä ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen Tarja Holi aiheesta Vastuu, oikeudet.